Съвременната наука направи някои невероятни постижения в разбирането ни за начина по който работи тялото ни. Новите изследвания се фокусират върху теломерите ,малки структори , които предпазват хромозомите на ДНК молекулата.images (1)

Подобно на пластмасовите краища на връзките за обувки , теломерите са малки буфери в края на нашите хромозоми , които са подложени на ежедневно износване и в един момент не функционират правилно , което води до редица заболявания Теломерите осигуряват защита на краищата на ДНК молекулата и играят важна роля за дълголетието и за сериозни заболявания като рак.

Това е едно от най-важните постижения в съвременната наука и тяхното огромно значение се признава , когато Елизабет Блекбърн ,кредитирана за откриването им е наградена с Нобелова награда през 2009 година.Здравните защитници сега проучват дали и как е възможно да запазят за по-дълго теломерите и да ги предпазят от тяхното износване.

Създадени са съединения за предпазването им , които могат да бъдат взимани като хранителна добавка.Здравословен начин на живот, движението, употребата на плодове и зеленчуци ,нисък жизнен стрес и добавки като Омега-3 рибено масло могат да забавят скъсяването на теломерите и остаряването. В център със седалище в Мадрид, Испания се прави уникалин кръвен тест , с който може да бъде определена тяхната дължина. Испанския национален Cancer Research Center/CNIO/ и доктор Мария Бласко могат да анализират невероятно точно състоянието на теломерите , които дават индикация за биологичната възраст.Възможно ли е тайната на дълголетието да се крие във върховете на нашите хромозоми?

Превод:К.Загорова